Sve o strahu od visine i kako ga se riješiti

Nije neobično osjetiti nelagodu na visokim mjestima, ali taj osjećaj neće uzrokovati paniku i tjeskobu, osim ako nemate iracionalan strah od visine.

Jedan od najčešćih strahova vezan je uz visinu. Akrofobija ili strah od visine spada u specifične fobije poput ornitofobije (strah od ptica), ofidiofobije (strah od hladnokrvnih reptila) ili pak itifalofobije (strah od ukrućenog penisa).

Iako se neke fobije razviju još u djetinjstvu poput straha od vode, neke između 15. i 25. godine, akrofobija obično nastupa nakon 30. godine života.

Uzroci nastanka akrofobije

Akrofobija se ponekad razvija kao odgovor na traumatično iskustvo koje uključuje iskustvo s visinama, poput:

• pada s visokog mjesta
• gledanje kako netko drugi pada s visokog mjesta
• napadaj panike ili neko drugo neugodno iskustvo dok ste bili na visokom mjestu

No, većina fobija, kao i ona od visine, mogu se razviti bez poznatog uzroka, a u tim slučajevima obično je riječ o utjecaju genetike. Drugim riječima, vjerojatnije je da ćete razviti akrofobiju ako netko iz vaše obitelji pati od ove fobije.

Razvijena teorija navigacije

Nešto što se naziva evoluirana teorija navigacije također može objasniti zašto neki ljudi razvijaju akrofobiju. Prema ovoj teoriji, određeni ljudski procesi, uključujući percepciju visine, prilagodili su se prirodnom selekcijom. Ako percipirate da je nešto više nego što zapravo jest, možete smanjiti rizik od opasnih padova, povećavajući vjerojatnost da ćete preživjeti i tako produžiti vrstu.

Razlog zašto se ova fobija pojavljuje u starijoj dobi jest taj što osjećaj za ravnotežu slabi kako starimo pa se osjećamo posebno ranjivima i mislimo da lakše možemo pasti s visina.

Simptomi znaju biti vrlo neugodni

Ako imate akrofobiju, čak i razmišljanje o prelasku mosta ili pogled na planine i okoline doline može izazvati paniku i osjećaj tjeskobe. Ovaj iracionalni strah može biti toliko jak da utječe na vaš svakodnevni život.

Fizički simptomi akrofobije uključuju:

• pojačano znojenje
• bol i stezanje u prsima
• pojačan rad srca
• osjećaj omamljenosti kada razmišljate ili jeste na visokom mjestu
• drhtavica
• vrtoglavica
• mučnina
• bolovi u želucu
• povišena tjelesna temperatura

Psihološki simptomi akrofobije uključuju:

• panika na visokim mjestima ili samo razmišljanje o njima
• ekstreman strah od toga da ne budete zarobljeni na visini
• tjeskoba kada se morate penjati stepenicama, gledati kroz prozor ili voziti ispod nadvožnjaka
• pretjerana briga zbog susreta s visinama u budućnosti
Liječenje akrofobije

Najučinkovitija metoda za liječenje akrofobije je provođenje kognitivno-bihevioralne terapije. Ona uključuje postupno izlaganje situaciji koje se bojite kroz strukturiranu hijerarhiju situacija od manjeg do većeg utjecaja.

Kako bi terapija bila učinkovita, potrebno je između izlaganja objektu straha ili strašnoj situaciji provoditi tehnike opuštanja za stabiliziranje tjeskobe osobe.

Virtualna stvarnost kao rješenje protiv akrofobije

Posljednjih su godina neki stručnjaci usmjerili pozornost na virtualnu stvarnost (VR) kao potencijalnu metodu liječenja fobija. VR iskustvo pruža izloženost onome čega se bojite u sigurnom okruženju. Korištenje računalnog softvera daje vam mogućnost da odmah prestanete s aktivnošću ako se počnete osjećati tjeskobno.

Studija iz 2018. godine proučavala je učinke VR-a na 100 osoba s akrofobijom. Sudionici su imali samo malu razinu nelagode tijekom VR sesija, a mnogi od njih su izvijestili da je VR terapija bila korisna. Naravno, potrebno je više istraživanja u tom području, ali stručnjaci su zaključili da je VR terapija lako dostupna i pristupačna metoda liječenja fobija jer se može provoditi kod kuće.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.